perjantai 17. lokakuuta 2014

Läpikuultavat laskosverhot

Laskosverhot kannattaa ommella itse. Vaikka ne ovatkin haastavat valmistaa, niin niissä, jos missä voi säästää itse tekemällä. Varsinainen ompeleminen on yksinkertaista, mutta alkuvalmistelut ja laskelmat vievät eniten aikaa. Hyvin suunniteltu on tässä tapauksessa enemmän kuin puoliksi tehty.



Ompelin avokeittiömme laskosverhot läpikuultavasta harvasta pellavasta. Halusin säilyttää tämän ilmeen myös valmiissa verhoissa. Tein verhon reunoihin vain leveät käänteet, jotka huolittelin saumurilla, käänsin nurjalle ja ompelin kiinni. Laskosverhoissa tulee olla erittäin huolellinen, että mitat ja suorakulmat ovat tarkkoja. Muuten lopputulos ei ole siisti. Kangas kannattaa leikata lattialla laakeana ja käyttää apuna pitkää viivainta ja kulmainta.

Kun sivut olivat valmiit, asetin verhon lattialle laskosmerkintöjä varten. Käytän yleensä 25-30cm laskosväliä. Tarkka väli määrääntyy kunkin verhon valmismitan mukaan. Ensimmäinen laskos ylhäältä voi olla vähän lyhyempikin, jos verhoa ei halua vetää ihan kiinni asti. Alhaalla lipan (kangas viimeisen noston alapuolella) tulee taas olla puolikas laskosväli + näkyväosuus.


Nostoissa käytän lasikuiturimaa, jota saa verholiikkeistä. Näissä verhoissa sen etu on, että verhoon tulee näkyviin vain kauniit poikkisuuntaiset rimojen kujat. Laskosverhonauhojen pystysuuntaiset linjat rikkoisivat verhon ilmeen. Valmiita laskosverhonauhoja voi toki käyttää läpikuultamattomissa kankaissa, joskin itse suosin silti aina rimoja. Niillä verho nousee ylös kauniin tasaisesti.
Kun olin saanut laskelmat laskoksista valmiiksi, tein laskosmerkinnät verhoon poikittain merkitsemispyörällä viivainta käyttäen. Ylös tulee ensin jättää tietenkin saumanvara, sitten ensimmäinen laskos, sitten kujalle 1,5cm vara ja sitten toinen laskos ja jne. Kujat rimoille ommellaan taittaen verho oikeat puolet vastakkain ja ompelemalla vaakasuora kuja reunasta reunaan. Kujien ompelun jälkeen tarkastetaan vielä pituus, jonka jälkeen ommellaan ylös tarranauhan pehmeämpi puoli ja alas helmapäärme.
Oikeaan mittaan sahatut rimat pujotetaan kujien sisään ja sitten kiinnitetään nosto-ohjaimet verhon nurjalle puolelle. Nostot kannattaa olla 40-70cm välein.

Laskokset saa jäämään auki nosto-ohjaimilla. Nämä saadaan suoraan kiinni riman ympärille ja nostonaru kulkee putken sisällä. Muoviputki tasaa nostot, kun verho vedetään kiinni. Näin laskosverho ei mene liian suppuun, kun on ylösvedettynä.

Silent Glissin laskosverhojärjestelmä on todella toimiva. Kyllä ne maksavatkin, mutta systeemi on loppuun asti mietitty ja on kestävä ja laadukas. Verho kiinnittyy tarralla kiskoon, jossa on ohjaimet nostonaruille ja reunassa nostolukko. Verhoa on helppo nostaa ja laskea ja ikkunan pesua varten koko kiskon verhoineen kaikkineen saa irti seinäkannakkeista vain napsauttamalla.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti