keskiviikko 24. syyskuuta 2014

Luovasti peitetikkikoneella


Peitetikkikone on mainio kaveri ompelukoneelle ja saumurille. Kun sen käyttöön ja jälkeen on tottunut, ei ilman sitä voi enää ommella. Käänteet ja tikkaukset näyttävät ammattimaisilta ja jousto on ihan toista luokkaa kuin kaksoisneulaompeleessa. Tiedän, että moni ajattelee peitetikkikoneen olevan vaikeakäyttöinen, mutta jos osaa saumuria käyttää, niin ei se sen kummempaa ole.

Ompelen itselleni ja tyttärelleni jatkuvasti trikoovaatteita, joten saumuri ja peitetikkikone ovat kovassa käytössä. Minulla on molemmat koneet koko ajan valmiudessa, jotta ompeluvaiheet vuorottuvat joustavasti. Pieniin lastenvaatteiden hihansuiden käänteet tulee tehdä ennen sivu- ja hihasaumujen ompelua. Teen yleensä hihansuut ihan ensimmäisenä ja sitten vasta alan kasata vaatetta saumurilla. Alle kokosin teille lukijoille vinkkejä ja ideoita peitetikkikoneen käyttöön. Toivottavasti löydät niistä jotain uutta, mitä voit hyödyntää omissa ompelutöissäsi.

Vinkkejä aloitukseen ja lopetukseen

Aloitettaessa ompelu reunasta kone jää helposti "junnaamaan" paikalleen, koska syöttäjien alla ei ole riittävästi kangasta. Käytä aloituksessa revittävää tukikangasta, niin saat kauniin aloituksen aivan reunasta alkaen. Tukikankaan voit repiä jälkikäteen pois.

Sama vinkki lopetukseen. Jatka ommelta kankaan yli revittävän tukikankaan päälle. Vapauta työ paininjalan alta ja purkaa ketjutikkiommel kankaan reunaan asti ja päättele ketjusilmukka. Näin saat myös lopetuksessa ompeleen loppumaan täsmälleen reunan kohdalle.

Koristetikkaus peittarilla

Peitetikillä saat aikaiseksi kauniita ja joustavia tikkauksia neuloksiin. Tässä bodyssa koristelin raglansaumat kolmoispeitetikillä. Vinkit valmistukseen alla.
Kaikista uudemmista elektronisista ompelukoneista löytyy joustava suoraommel. Jos tätä ommelta ei löydy omasta koneestasi, niin voit korvata sen vahvistetulla suoralla. Tällöin sauma joustaa huomattavasti vähemmän.

Ompele saumat joustavalla suoralla ja silitä saumanvarat auki.

Ompele kolmoispeitetikki (kolme neulaa käytössä) sauman keskelle nurjalta puolelta. Peitetikkisiepparissa tulee olla kankaaseen sopiva lankaväri. Käytä aloituksessa ja lopetuksessa revittävää tukikangasta, kuten olen aikaisemmin neuvonut. Näin saat oikealle puolelle kauniin ja kestävän tikkauksen koristamaan työtäsi.
Teen yleensä sarjan yhteensopivia vaatteita, jotta osia on helppo yhdistää toisiinsa. Velour-housuihin sopii myös yllä oleva turkoosi-oranssiraitainen body. Pinkissä bodissa olen koristellut raglansaumat kolmoispeitetikillä samoin kuin T-paidan helman.

2 kommenttia: