maanantai 27. lokakuuta 2014

Perhosia pikkuiselle

Oranssi on lempivärini, joten myös tyttöni saa nauttia siitä. Velourhaalaria somistamaan kirjoin rintaan sarjan perhosia. Kuvio on Tru Embroidery -ohjelman valmiskuvio, jota muokkasin ja yhdistelin uudella tavalla. Haalari on mukava vaate lapselle talvella, kun lattiat ovat meillä hiukan viileitä. Siinä ei pieni peppu palele.


tiistai 21. lokakuuta 2014

Knitting & Stitching Show Lontoossa

Kävin viime viikonloppuna käsityömessuilla Lontoossa. Knitting & Stitching Show järjestetään joka vuosi Alexandra Palacessa Pohjois-Lontoossa. Siellä on kaikkea mahdollista ompeluun ja neulontaan liittyvää. Kolmessa messuhallissa on näytteilleasettajia, tekstiilitaiteilijoita, yhdistyksiä sekä lisäksi messujen aikana on erilaisia työpajoja. Työpajat täyttyvät nopeasti ja niihin olisi pitänyt varata paikka jo kuukausia ennen messuja. Yhden päivän sai kyllä muutenkin kulumaan messuilla ihan vain kierrellessä ja ihmetellessä.

http://www.alexandrapalace.com/whats-on/the-knitting-and-stitching-show/

Mukaan tarttui myös joitain tuliaisia itselleni. Oliver Twist myy kaikenlaisia materiaaleja luovaan ompeluun. Käsivärjätyistä villa-viskoosi huovista aion valmistaa tyynyn ja muuta pientä kivaa tyttäreni huoneeseen. Applikaatioita varten ostin kahta eri lankaa käsivaraisiin tikkauksiin. Nämä kaikki sopivat lastentekstiileiksi, sillä ne voidaan tarvittaessa pestä 60 asteen vesipesussa.


Light Silky langat olivat kyllä ihan heräteostos. Laatu on vain niin upea; Perun alpakkaa ja silkkiä ja värinä ihanan pehmeä harmaa. Siskoni lupasi neuloa näistä minulle puseron, jos puolestani ompelen hänelle jotain vastineeksi. Hyvä, kun perheessä on useita käsityöntekijöitä, niin voimme tehdä tarpeen tullen vaihtokauppoja. Itse, kun en oikein saa valmista aikaan neulomalla ja siskoni taas ei muuta teekään. Kätevää!

perjantai 17. lokakuuta 2014

Läpikuultavat laskosverhot

Laskosverhot kannattaa ommella itse. Vaikka ne ovatkin haastavat valmistaa, niin niissä, jos missä voi säästää itse tekemällä. Varsinainen ompeleminen on yksinkertaista, mutta alkuvalmistelut ja laskelmat vievät eniten aikaa. Hyvin suunniteltu on tässä tapauksessa enemmän kuin puoliksi tehty.



Ompelin avokeittiömme laskosverhot läpikuultavasta harvasta pellavasta. Halusin säilyttää tämän ilmeen myös valmiissa verhoissa. Tein verhon reunoihin vain leveät käänteet, jotka huolittelin saumurilla, käänsin nurjalle ja ompelin kiinni. Laskosverhoissa tulee olla erittäin huolellinen, että mitat ja suorakulmat ovat tarkkoja. Muuten lopputulos ei ole siisti. Kangas kannattaa leikata lattialla laakeana ja käyttää apuna pitkää viivainta ja kulmainta.

Kun sivut olivat valmiit, asetin verhon lattialle laskosmerkintöjä varten. Käytän yleensä 25-30cm laskosväliä. Tarkka väli määrääntyy kunkin verhon valmismitan mukaan. Ensimmäinen laskos ylhäältä voi olla vähän lyhyempikin, jos verhoa ei halua vetää ihan kiinni asti. Alhaalla lipan (kangas viimeisen noston alapuolella) tulee taas olla puolikas laskosväli + näkyväosuus.


Nostoissa käytän lasikuiturimaa, jota saa verholiikkeistä. Näissä verhoissa sen etu on, että verhoon tulee näkyviin vain kauniit poikkisuuntaiset rimojen kujat. Laskosverhonauhojen pystysuuntaiset linjat rikkoisivat verhon ilmeen. Valmiita laskosverhonauhoja voi toki käyttää läpikuultamattomissa kankaissa, joskin itse suosin silti aina rimoja. Niillä verho nousee ylös kauniin tasaisesti.
Kun olin saanut laskelmat laskoksista valmiiksi, tein laskosmerkinnät verhoon poikittain merkitsemispyörällä viivainta käyttäen. Ylös tulee ensin jättää tietenkin saumanvara, sitten ensimmäinen laskos, sitten kujalle 1,5cm vara ja sitten toinen laskos ja jne. Kujat rimoille ommellaan taittaen verho oikeat puolet vastakkain ja ompelemalla vaakasuora kuja reunasta reunaan. Kujien ompelun jälkeen tarkastetaan vielä pituus, jonka jälkeen ommellaan ylös tarranauhan pehmeämpi puoli ja alas helmapäärme.
Oikeaan mittaan sahatut rimat pujotetaan kujien sisään ja sitten kiinnitetään nosto-ohjaimet verhon nurjalle puolelle. Nostot kannattaa olla 40-70cm välein.

Laskokset saa jäämään auki nosto-ohjaimilla. Nämä saadaan suoraan kiinni riman ympärille ja nostonaru kulkee putken sisällä. Muoviputki tasaa nostot, kun verho vedetään kiinni. Näin laskosverho ei mene liian suppuun, kun on ylösvedettynä.

Silent Glissin laskosverhojärjestelmä on todella toimiva. Kyllä ne maksavatkin, mutta systeemi on loppuun asti mietitty ja on kestävä ja laadukas. Verho kiinnittyy tarralla kiskoon, jossa on ohjaimet nostonaruille ja reunassa nostolukko. Verhoa on helppo nostaa ja laskea ja ikkunan pesua varten koko kiskon verhoineen kaikkineen saa irti seinäkannakkeista vain napsauttamalla.




lauantai 4. lokakuuta 2014

Lämpöiset lapaset pienelle pyöräilijälle

Hrrr, syksy on täällä! Erityisesti sen huomaa aamuisin, kun poljen lasten kanssa päiväkotiin. Monina aamuina lämpötila on ollut jo nollan tuntumassa. Itselleni kaivoin kaapista villalapaset aamun pyörälenkkiä varten, sillä kevyet sormikkaat ovat aivan liian viileät fillaroinnin viimassa. Esikoinen sen sijaan on joutunut käyttämään kaupan kevyitä sormikkaita ja hanskoja kahdet päällekäin, sillä villalapaset olivat viime talvesta jääneet pieniksi. Eipä siinä sitten muu auttanut kun kaivaa lankakorista jämiä esille ja ryhtyä neulomaan.


Olen tehnyt tällä Garnstudion ohjeella jo parit lastentumput. Ohjeessa on hyvä, pitkä varsi ja omien lasteni käsiin sopivat mittasuhteet. Tällä kertaa en kuitenkaan käyttänyt Garnstudion omaa lankaa vaan kotoa löytyvää ohuempaa silkkivillalankaa. Kun laitoin kulkemaan kaksi kerrallaan langan paksuus vastasi suunnilleen ohjeessa mainittua lankaa. Lankani on liukuvärjättyä ja tuplana neuloessa lankojen värjäykset menevät kauniisti sekaisin. Olen tästä langasta nimenomaan tuplana neulonut aiemmin jo pipon ja kaulahuivin.

Neuloessa materiaaleihin panostaminen todella kannattaa. Useamman vuoden käytössä olleessa kaulahuivissa ei ole juurikaan nyppyjä tai käytön jälkiä, kun taas huonompilaatuisesta villasekoitteesta tehdyt viimetalviset tumput olivat parin käyttökerran jälkeen jo kulahtaneen näköiset. Hyvät materiaalit maksavat moninkertaisesti halpohin verrattuna, mutta toisaalta taas niistä tehtyjen tuotteiden käyttöikä on paljon pidempi. Itse olen siksi valmis panostamaan rahallisesti hyviin lankalaatuihin. Ja kuinka ihanalta sormissa tuntuukaan neuloa laadukkaita, pehmeitä lankoja!


Toinen asia mihin olen tykästynyt ovat erilaiset neulonnan apuvälineet. Tumpun peukalon silmukat saa näppärästi roikkumaan palmikkopuikolle ja silmukkamerkit ovat todella käteviä verrattuna langanpätkistä tehtyjen merkkien käyttämiseen.