torstai 15. toukokuuta 2014

Verhon ympäriompelu

Aikaisempi postaukseni vuoritetun verhon ompelusta yllätti minut suosiollaan. Ajattelin juttua kirjoittaessani sen olevan vähän tylsä aihe, mutta ilmeisesti lukijat kaipaavat ohjeita sisustusompeluun. Siksi kerronkin nyt ihan perusverhojen ympäriompelusta. Oikea työjärjestys on kaiken A ja O. Näin valmistuivat Sanni-mummin keittiön verhot.

1. Leikkaa hulpiot pois ja päärmää verhon sivut. Päärmeen leveys 1-2cm. Hulpiot tulee leikata pois, koska juuri ne usein kiristävät verhon reunoissa ja kutistuvat myös pesussa eri tavalla kuin varsinainen verhokangas.


2. Tarkista, että verhon yläreuna on suora. Silitä 2cm käänne ja ompele päälle verhonauha ylä- ja alareunastaan. Käännä nauhan päät taitteen alle alussa ja lopussa.


3. Ripusta verho ikkunaan ja mittaa merkitse lattiamitta nuppineuloin. Nosta verho pois ja merkitse helmataite 3cm ylös lattiamitasta. Lisää mittaan 16cm päärmevara ja leikkaa ylimääräinen kangas pois. Näin saat takuuvarmasti verhoista suorat.


4. Silitä helmapäärme. Päärmeen tulee olla kaksinkertainen. Kun kankaan reuna ylettyy helmataitteeseen asti, niin se ei paista läpi. Leveä päärme antaa myös usein riittävän painon verholle, jotta se laskeutuu kauniisti. Kevyeen verhoon joutuu silti usein tekemään taskut verhon nurkkiin verhopainoille. Tasku on hyvä tehdä päärmeen ompelun yhteydessä sivupäärmeen suuntaiseksi ja 2cm leveäksi. 8cm korkea ja 1cm leveä verhopaino on sitten helppo sujauttaa ylhäältä avoimeen verhopäärmeen taskuun. Näin saat verhon kulmat laskeutumaan alas kevyessä verhossa.



Pupuhaalari

Olen kevään aikana ommellut vauvan vaatteita tasaiseen tahtiin. Itse tekemällä saa kivoja asukokonaisuuksia, joiden osat sopivat nätisti yhteen. Tämä vadelmanpunaisesta velourista valmistettu pupuhaalari ja body on omasta mielestäni yksi onnistuneimmista seteistä.



Pupukuvion olen itse digitoinut applikaatioksi netistä löytämästäni kuvasta. Applikaatiota tehdessä on tärkeintä, että varsinaisten kuviotikkien alla on suoraommel kuvion reunassa, jota pitkin voidaan leikata ylimääräinen kangas reunoista pois.

Nukalliseen kankaaseen kirjottaessa tulee kankaan päälle harsia ohut veteenliukeneva kalvo (Katso alla oleva kuva). Tämä tapahtuu koneen harsintatoiminnolla sen jälkeen, kun kuvio on kohdistettu. Harsintatikit tulevat kuvion ensimmäiseksi väriksi, kun harsintatoiminto on aktivoitu. Työssä käytin uutta Metal Hoop -kehää, jossa kangas kiinnitetään magneeteilla alla olevaan litteään kehään. Todella näppärä kehä mm. pienten kappaleiden kirjomiseen. Neulokselle kannattaa käyttää leikattavaa tukikangasta kehän alla. Inspiran Web Mesh on oma suosikkini. Ei veny, mutta on silti taipuisaa ja jättää pehmeät reunat lastenvaatteisiin.

Nukallisen kankaan kirjonta Metal Hoop -kehällä.


Kone on kirjonut applikaatiota varten ohjelmoidun suoraommel rajauksen. Reunuksen jälkeen kehä otetaan irti kirjontalaitteesta ja ylimääräinen kangas leikataan tarkasti irti kuvion ympäriltä. 

Kehä laitetaan takaisin laitteeseen ja kirjonta jatketaan loppuun.

Haalarin peppu- ja polvipaikat ovat samaa kangasta kuin body. Paikkojen ompelu oli helpompaa kuin kuvittelin. Neulasin paikat tarkasti paikoilleen ja sitten tikkasin ne reunoistaan kiinni ompelukoneen overlock-ompeleella. Pfaffin kaksoissyöttö syötti ihanasti eikä kankaiden elämistä tapahtunut, vaikka olikin nukallisesta kankaasta kyse.


Tämä pupuhaalari on ollut kovalla käytöllä. Jo nyt harmittaa, että se menee kohta pieneksi, kun tyttö kasvaa vauhdilla.

maanantai 12. toukokuuta 2014

Sellerikukkaset

Juuri ennen äitienpäivää törmäsin Onnellinen Oliivi -blogissa  hauskaan kankaanpainoideaan, jossa sellerillä painettiin kukkakuvioita tiskirättiin. Lauantaiaamuna kaivoin äkkiä kaapista löytyvät vanhat kankaanpainovärit esiin ja kipaisin lähikaupasta sellerin sekä muutaman rätin.


Sellereissäkin selkeästi on eroja, koska näkemässäni blogijutussa selleri oli keskeltäkin kauniin terälehtimäinen. Meidän versiossamme oli paksumpi kohta keskellä. Hauskoja kuvioita silläkin kyllä syntyi. Ensi kerralla taidan ostaa useamman sellerin ja leikkaamalla etsiä kauneimman.



Tyvestä leikatun sellerin päähän sivellään kevyesti kankaanpainoväriä ja painetaan kuvio rätille. Helppoa, nopeaa ja hauskaa! Kaksi- ja nelivuotiaat pikkuapurit tekivät suvun äideille lahjat noin varttitunnissa, mikä onkin ihan sopiva aika näin pienten kanssa. Lopuksi rätit pitää vielä silittää huolellisesti, että väri kiinnittyy pesunkestäväksi.

sunnuntai 4. toukokuuta 2014

Visiitti Lanitium ex machinan värjäyspajalle

Pääsin reilu viikko sitten tekemään mielenkiintoisen retken käsinvärjättyjen neulelankojen maailmaan. Kävin kyläilemässä Lanitium ex machinan työhuoneella Espoossa ja tutustumassa käsinvärjättyjen lankojen työstämiseen.

Pajalla oli täysi tekemisen meininki päällä - kattiloissa kiehui lankavyyhti jos toinenkin ja kuivausrumpu humisi. Tarkalla pienellä vaa'alla mittailtiin värijauheiden grammamääriä ja suunniteltiin lennosta sopivia väriyhdistelmiä. Ei voi kuin ihailla sitä vuosien kokemuksen tuomaa ammattitaitoa, mitä yrittäjäpariskunnalla värjäyksestä on.


Sain vieläpä kädestä pitäen opetusta siihen, miten langan värjäys tehdään. Päivästä muistoksi jäi oma uniikkilanka, jonka sävymaailma oli suunniteltu minulle. Tämä vihreä ihanuus on keitetty viidessä värjäysliemessä, jolloin siihen tulee mahtava elävä sävy. Lanka on aivan upeaa ohutta villasilkkisekoitetta, josta aikanaan valmistunee huivi. Taidan jättää tämän ihanuuden odottelemaan lankakoriin ihan rauhassa jonkin sille sopivan ohjeen löytymistä..

perjantai 2. toukokuuta 2014

Kesäkassi



Farkusta valmistetun kesäkassin koristelun tein jo viime kesänä. Löysin kankaan siivotessani kangasvarastojani ja päätin tehdä kassin vihdoinkin valmiiksi. Applikaatiot on valmistettu ympyränompeluohjaimella, jollaisen saa lisätarvikkeena uudempiin Husqvarna Viking ja Pfaff -koneisiin. Täydellisiä koristeommel- ja applikaatioympyröitä on mahdotonta saada aikaiseksi muuten kuin tällaisella lisätarvikkeella. Suurin hauskuus tässä tekniikassa on, että lisää ideoita syntyy koko ajan tekemisen myötä. On turha yrittää suunnitella työtä liian pitkälle vaan parasta on vain aloittaa jostain ja sitten antaa idean kehittyä ompelun aikana.


Koristelussa oli hauska leikkiä koneeni erilaisilla kuvio-ompeleilla. Applikaation reunat on hyvä reunustaa tiheillä satiiniompeleilla kuten applikaatio siksakilla tai satiinikuvioilla. Kun ompeleet ovat 7-9mm leveitä, ne todellakin nousevat työstä kauniisti esille. Lankana käytin viskoosista konekirjontalankaa. Olin yllättynyt kuinka hyvin koneeni teki kuvio-ompeleet myös laukun sankoihin, vaikka niissä farkku oli kaksinkertaisena.

Kesäkassi oli piristävä projekti. Tällaista luovaa koristeompelua tulee tehtyä ihan liian harvoin. Monesti kuulee sanottavan ettei koristeompeleita tarvitse mihinkään. Luulen ettei niitä vain osata tai ymmärretä käyttää. Aika tylsä työ tämäkin olisi vain suoralla ja siksalilla ommeltuna.